Chèvre au lait - kozie sery tworzone z pasją i sercem
Chèvre au lait - jesteśmy niewielką, rzemieślniczą serowarnią położoną na Mazurach, specjalizującą się w produkcji serów kozich. Nasza historia wpisuje się w szerszy kontekst odradzającej się tradycji serowarstwa w Polsce, a szczególnie w regionie Mazur, gdzie naturalne warunki – czyste powietrze, zielone łąki i dostęp do świeżego mleka – sprzyjają tego typu działalności.
Otwierając Serowarnię Chèvre au lait chcieliśmy połączyć miłość do Mazur z fascynacją francuską tradycją produkcji serów kozich (nazwa "Chèvre au lait" oznacza dosłownie „koza z mlekiem inaczej mleczna koza” po francusku). Inspiracją był wieloletni, mój (czyt. Marty) pobyt we Francji, gdzie mogłam smakować francuskich kozich serów w wielu francuskich regionach, gdzie sery kozie mają wielowiekową historię i prestiż.
Przenieśliśmy tę inspirację na mazurski grunt – dosłownie i w przenośni – zakładając małe gospodarstwo z własnym stadem kóz. Zamiast masowej produkcji postawiliśmy na jakość, rzemiosło i krótkie łańcuchy dostaw. W ten sposób Chèvre au lait stało się jedną z perełek mazurskiego slow foodu.
Od początku działalności, w naszej serowarni koncentrujemy się dobrostanie zwierząt i lokalności. Kozy są wypasane na czystych pastwiskach pełnych ziół, a cały proces produkcji – od dojenia po produkcję serów – odbywa się na miejscu, ręcznie i w małych partiach. Dzięki temu sery zachowują niepowtarzalny smak i charakter, cenione zarówno przez lokalnych smakoszy, jak i gości odwiedzających Mazury.
Mimo, że Chèvre au lait działa od niedawna, zaczyna zdobywać uznanie na festiwalach kulinarnych, w konkursach serowarskich oraz w mediach promujących kuchnię regionalną i produkty rzemieślnicze. Nasze sery podpuszczkowe i wędzone trafiają do restauracji, sklepów z ekologiczną żywnością i klientów indywidualnych w całym kraju.
Chèvre au lait nie tylko przyczynia się do rozwoju lokalnej gospodarki, ale także staje się częścią kulinarnego dziedzictwa Mazur. Pokazuje, że na tym terenie możliwe jest tworzenie produktów na najwyższym poziomie, które mogą konkurować z najlepszymi europejskimi serami.
Na stronie mazurskiekoziesery.pl używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.